Zachowanie i popularyzacja lokalnego dziedzictwa kulinarnego w powiecie gorlickim poprzez organizację warsztatów promujących regionalne potrawy i wypieki to główny cel projektu realizowanego przez LGD w okresie od lipca do listopada 2018r. Projekt pod nazwą „Smak tradycji” realizowany jest przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
W ramach projektu zorganizowane zostaną 2 spotkania organizacyjne (1 dla KGW oraz 1 dla uczniów) oraz warsztaty dziedzictwa kulinarnego dla uczniów, jednak głównym działaniem projektu jest organizacja 9-ciu warsztatów dziedzictwa kulinarnego dla przedstawicielek 9-ciu Kół Gospodyń Wiejskich/organizacji pozarządowych kultywujących tradycje Kół Gospodyń Wiejskich (po 3 przedstawicielki) oraz 10-ciu uczniów szkoły gastronomicznej. Każdy z zaplanowanych 9-ciu warsztatów prowadzony będzie przez panie z innego Koła Gospodyń Wiejskich, które to pełniły będą rolę „nauczycielek”, przekazując pozostałym uczestnikom receptury na przygotowanie potraw charakterystycznych dla powiatu gorlickiego oraz pokazując sposób ich przygotowania.
Na zakończenie projektu odbędzie się spotkanie podsumowujące realizację projektu, podczas którego możliwa będzie degustacja potraw i wypieków przygotowanych przez uczniów szkoły gastronomicznej według receptur podawanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich podczas warsztatów. Spotkanie to skierowane będzie do przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich funkcjonujących na obszarze powiatu gorlickiego, uczniów szkoły gastronomicznej biorących udział w projekcie, a także przedstawicieli lokalnych samorządów i instytucji kultury. Podczas tego spotkania nastąpi również ogłoszenie wyników konkursu ogłoszonego wśród uczniów biorących udział w projekcie na przygotowanie najsmaczniejszej tradycyjnej potrawy/wypieku
Spotkania organizowane w ramach projektu będą więc doskonałą okazją do integracji międzypokoleniowej, zainteresowania młodzieży lokalnym dziedzictwem kulinarnym, wymiany doświadczeń pomiędzy Członkiniami Kół Gospodyń Wiejskich, a także do promocji oraz podtrzymywania przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycji przygotowywania potraw regionu gorlickiego.
Smak tradycji - przepisy na potrawy/wypieki
Warsztaty dziedzictwa kulinarnego dla KGW i uczniów - fotorelacja
Spotkanie podsumowujące realizację projektu - fotorelacja
Regulamin rekrutacji do projektu „Smak tradycji”
Formularz zgłoszeniowy do udziału w projekcie „Smak tradycji” – załącznik do Regulaminu
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego